Történet

A JUDO JELENT√ČSE:

Jigoro Kano judo-nak (l√°gy √ļt-nak) nevezett el.

 

A JIU-JITSU TOV√ĀBB√ČL√ČSE A JUDO-BAN:

 

1882-ben Jigoro Kano a jiu-jitsub√≥l kifejlesztette a judot, hogy ezzel egy biztons√°gos sportol√°si lehetŇĎs√©get ny√ļjtson a fiataloknak. Az alap√≠t√≥ mester kivette a vesz√©lyes technik√°kat √©s hozz√°adta az es√©stechnik√°t, ami a biztons√°gos f√∂ldre√©r√©st seg√≠tette elŇĎ.

 

A JUDO T√ĖRT√ČNETE:

 

A JUDO l√©trej√∂tt√©t az √°talakul√≥ Jap√°n a Meidzsi-korszak int√©zked√©seinek k√∂sz√∂nhetj√ľk. A cs√°sz√°r h√°tt√©rbe szor√≠totta a szamur√°j √©rt√©krendet, hogy teret engedjen a modernkori fejlŇĎd√©snek √©s √≠gy biztos√≠tsa Jap√°n t√ļl√©l√©s√©t.

 

Jigoro Kano elszomorodva l√°tta, hogy az akkori cs√°sz√°rs√°gi rendszer mennyire h√°tt√©rbe szor√≠tja a r√©gi szamur√°jok harcmŇĪv√©szeteit, melyek √©vsz√°zadokon kereszt√ľl meghat√°rozt√°k Jap√°n eg√©sz t√°rsadalmi √©s szellemi √©rt√©k√©t.

 

A v√°ltoz√°sok kedvezŇĎtlen hat√°sa megmutatkozott a t√°rsadalmon. A gyerekek nem sportoltak olyan kitart√°ssal, ami n√∂velte volna fizikai erej√ľket √©s kitart√°sukat, ez√©rt gyakran betegeskedtek, rosszul tanultak, nem tanult√°k meg tisztelni t√°rsaikat √©s sz√ľleiket.

 

Jigoro Kano l√°tta, hogy a r√©gi jap√°n szamur√°jok szellem√©ben nem lehet tov√°bb √©lni a modern Jap√°nban, de kellenek olyan sportok, amelyekkel a gyerekek vesz√©ly n√©lk√ľl kipr√≥b√°lhatj√°k erej√ľket √©s nagyon kem√©ny fegyelemre nevelhetŇĎk. Jap√°nban a jiu-jitsu t√∂bb sz√°z √©ves m√ļltra visszatekintŇĎ harci mŇĪv√©szet volt. A r√©gi szamur√°jok teljes harctechnikai anyag√°t tartalmazta a dob√°sokt√≥l a kardkezel√©si elj√°r√°sokig √©s mindenre kik√©pezte a harcosokat.

 

Jigoro Kanonak szerencs√©je volt, mert az akkor m√©g √©lŇĎ legnagyobb mesterektŇĎl, pl. Fukuda Hachinosuket√≥l, Ishuze Mosamotot√≥l √©s Likubo KoheitŇĎl tanulhatott.

 

Amikor megalkotta rendszer√©t, amit "judo"-nak ("l√°gy √ļt"-nak) nevezett el, elhagyta belŇĎle a testi √©ps√©gre vesz√©lyes technik√°kat √©s sportol√°sra alkalmass√° tette, √≠gy adta azt √°t a gyerekeknek √©s felnŇĎtteknek.

BejelentkezésFelnŇĎtt versenyzŇĎk

Junior versenyzŇĎk

Ifj√ļs√°gi versenyzŇĎk

Serd√ľlŇĎ versenyzŇĎk

Di√°k

Free business joomla templates